Over Andrea

Andrea over 10 jaar DrostEffect 

Ongelofelijk dat mijn bedrijf al 10 jaar bestaat. Daar wil ik graag even bij stil staan. Hoe is het gegaan? Welk verlangen heeft mij ertoe gebracht om voor mezelf te beginnen? En wat zijn mijn toekomstdromen? 

‘Zijn wie je bent’. Het verlangen dat je er mag zijn zoals je bent. Dat heb ik als kind meegekregen. Dat je je eigen waarden hoog mag houden en vorm mag geven. Mijn vader was daar een voorbeeld van, hij was een bijzonder gevoelig mens. Hij had een sterk rechtvaardigheidsgevoel en kwam op voor kwetsbaren in de samenleving. Solidariteit was zijn credo. Hij maakte geen onderscheid tussen mensen, iedereen had recht op zijn aandacht. Mijn moeder uitte zich in haar schilderijen, een autodidact met prachtig werk.

Mijn intense liefde voor muziek en natuur heb ik ook meegekregen. Ze brengen rust en ik laad mezelf ermee op.
Allemaal ervaringen, eigenschappen en herinneringen die mij hebben gevormd als mens en coach. Zij drijven mij om het beste uit mensen te halen met één belangrijk doel: ‘Zijn wie je bent’. De start van DrostEffect.
In 2010, tijdens de laatste fase van mijn Masterprogramma aan de Universiteit van Toronto, Canada, heb ik ervaren dat creativiteit, natuur, muziek en storytelling voor mij belangrijk zijn. Zo belangrijk dat ik ze in mijn werk wilde integreren, samen met mijn kennis en ervaring, via coaching, workshops en intervisie. 
Ik hou van werken met mensen, en dat doe ik vooral op mijn gevoel. Daarbij zijn de kennis en ervaringen die ik heb opgedaan een belangrijke basis. Yoga en meditatie zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Mensen hun verhaal te laten vertellen en er te laten zijn, is voor mij altijd het uitgangspunt geweest van mijn werk. Ik voelde aan dat ik mijn visie en talenten, samen met mijn werkervaring in de gezondheidszorg, als zelfstandige wilde inzetten om mensen te ondersteunen in hun ontwikkeling. 
Toen ik na mijn sabbatical in Canada terugkeerde naar mijn baan in loondienst, voelde ik letterlijk en figuurlijk dat ik een andere keuze moest maken. Door de bevestiging van mijn gedachtengoed tijdens mijn studie wist ik dat ik als zelfstandig ondernemer mijn eigen waarden meer ruimte en vorm wilde geven. Ik heb mijn vaste baan opgezegd, mijn bedrijf geregistreerd en ik kreeg een mooie kans om, via mijn oud-werkgever, als zelfstandig ondernemer een intervisiegroep in Limburg te begeleiden. Zo is DrostEffect gestart. De vlinder
Toen ik een logo moest uitkiezen, was de keus snel gemaakt: een vlinder. Dit diertje ontwikkelt zich van een eitje naar een rups en transformeert in haar cocon tot een volslagen ander wezen: de vlinder. Ik zie die coconfase als een periode van introspectie en reflectie. Dit zie ik ook gebeuren tijdens coaching en intervisie. Je keert je wat meer naar binnen en vraagt je af wat je doet en waarom je het doet. Wellicht ontdek je dan kwaliteiten, maar ook schaduwkanten van jezelf. Vervolgens breekt de vlinder uit haar cocon en slaat haar vleugels uit. Om in alle kwetsbaarheid die mooie- en minder mooie eigenschappen in te zetten in de buitenwereld. Dat raakt de kern van wie je bent en wat je wilt doen. Want, door je kwetsbaarheid te erkennen, leer je beter vliegen. Dat heb ik ervaren en dat gun ik de mensen met wie ik werk ook van harte.
 

Innerlijke kracht 

Als coach stimuleer ik mensen hun innerlijke kracht te ontdekken. Ik stel verdiepende vragen. In stiltes en met oefeningen nodig ik mensen uit om persoonlijke inzichten te krijgen van waaruit je kan werken aan ontwikkeling en empowerment. Iedereen mag kwetsbaarheid voelen en dat zichtbaar laten zijn. Dat inzicht geeft rust, balans en veerkracht, die je nodig hebt in het leven.
 Dat heb ik ook zelf aan den lijve ondervonden. Omdat ik ooit zelf in therapie ben geweest, heb ik allerlei processen mogen doorleven die in   zo’n traject voorbijkomen. Ik ontdekte mijn eigen kwetsbaarheid, dat waar ik onzeker over was en dat waar mijn kwaliteiten liggen. Ik leerde dat alles te omarmen, zodat ik veel dichter bij mijn eigen behoeftes en ook kracht kwam en deze ging waarderen. Ik werd opener naar anderen toe. Dat kreeg ik terug als reactie van de mensen om mij heen. Ik denk dat het mij tot een betere coach en trainer maakt, omdat ik kan invoelen wat mijn coachees doormaken in hun traject.
ACTion-methodiek. Behalve 1 op 1 coaching, teamcoaching en begeleiding van intervisiegroepen, geef ik als onderwijskundige ook trainingen en workshops. Een fijne combinatie. Ik hou van de diepgang tijdens een individueel traject, maar geniet ook van de dynamiek die tussen mensen ontstaat in groepen. Zorgprofessionals begeleid ik bij veranderprocessen. Voor geboortezorg-organisaties in Noord-Nederland heb ik de ACTion-methodiek mogen ontwikkelen. Deze implementatie-methodiek en de daaraan gekoppelde training, betekenen veel voor de implementatie van verbeterpunten. Ook verbetert het de onderlinge samenwerking van multidisciplinaire teams binnen de geboortezorg. Alle bevindingen uit deze methodiek heb ik vervolgens mogen omzetten in de digitaal toegankelijke ACTion-toolkit. Dit bleek zo’n succes, dat de ACTion-methodiek en –toolkit nu landelijk worden uitgerold, met dank aan de bijdrage van subsidieverstrekker ZonMw. Ik ben heel blij dat ik hierbij een belangrijke rol mag spelen, als onderwijskundig ontwikkelaar van de e-learning ACTion-methodiek en als onlinetrainer daarin. Daarbij heb ik veel geleerd van alle inzichten, kennis en inspiratie van de zorgprofessionals, maar vooral van hun passie en liefde voor hun vak en de spirit om zich daarin te ontwikkelen. 

Warme woorden van Fennie Posthumus, als cursist en verloskundige verbonden aan het ACTion-project, ervaar ik als een warme blijk van waardering:
Andrea is een enthousiast mens, die door positiviteit mensen stimuleert tot zelf nadenken en verder stappen te nemen in het proces waar ze mee bezig zijn. Er zijn altijd korte lijnen mogelijk, waardoor zij een goed vangnet creëert voor andere mensen om tot ontplooiing te komen.’

Ik geloof in online leren

Door mijn ervaring als student en als onlinetrainer en ontwikkelaar van onlinetrainingen, weet ik dat online leren enorme meerwaarde heeft. Zeker als het een interactief aspect heeft, krijgt samen leren en leren van elkaar veel ruimte. De toegankelijkheid is groot, en de vrijheid om te leren wanneer en met wie je wilt, maakt het heel aantrekkelijk. Daarom blijft dat een onderdeel van mijn werk waar ik in geloof en zal blijven aanbieden en faciliteren.

Intuïtie

Met mijn face2face en online trainen en coachen van mensen, hoop ik nog lange tijd te mogen doorgaan. Gaandeweg mijn leven heb ik gelukkig beter leren vertrouwen op mijn intuïtie. Natuurlijk werk ik altijd met een plan en vanuit mijn kennis en ervaring, maar ik geef tijdens mijn sessies altijd ruimte aan dat wat er nodig is op dat moment. Onderhuidse spanningen of andere emoties voel ik aan en maak ik bespreekbaar. Dat kan impasses doorbreken en zorgt vaak voor verrassende wendingen en inzichten. 
 

Toekomstdromen

In 2021 verhuis ik naar mijn droomhuis in de natuur op een mooie plek in het noorden van het land. Een prachtige plek met ruimte voor coaching en creatieve workshops, zoals SoulCollage®, of bijvoorbeeld een stiltedag met meditatie. Graag geef ik mensen de gelegenheid om hier te genieten van de natuur en kunnen zich even terugtrekken uit de hectiek van alledag. Ik hoop je hier te mogen begroeten. Je bent van harte welkom.     Je kunt hier ook nog eens mijn Jubileumboekje lezen

Share our website