Training Het verbindende Gesprek

  • Home
  • Blog
  • Training Het verbindende Gesprek
  • 21/07/2023
  • Andrea Drost

Samen Kwetsbaar Samen Sterk
Dankzij het ZonMw-project 'Samen Kwetsbaar Samen Sterk' mocht ik een leergroep begeleiden. Samen met collega's van het project, maar ook met ervaren moeders en zorgverleners, hebben we de afgelopen twee jaar in twaalf bijeenkomsten gehouden. Daarbij dachten we na over een interventie in de geboortezorg die kwalitatief mag verbeteren. Bijzondere bijeenkomsten waren het waarin we elkaar leerden kennen, waarin we oefeningen deden, welke waarden we belangrijk vonden in de geboortezorg en welke doelstelling we daaruit voortkomend wilden bereiken.

Persoonlijke verhalen
Persoonlijke verhalen kregen een belangrijke plek in de leergroep-bijeenkomsten. Kwetsbare en gevoelige verhalen, aan elkaar verteld vanuit verschillende levenservaringen en ervaringen met de geboortezorg. Ontroerende momenten waren er ook. Krachtige verhalen hoorden we. Naar elkaar luisteren met respect voor de verschillen. Het was een bijzonder leerzaam traject,ook voor mij als facilitator en coach van deze groep.

    Communicatie, kan altijd beter
Onze conclusie was dat het in de communicatie tussen zorgverlener en zwangere moeder met partner, altijd beter kan. Begrip krijgen voor elkaar door met aandacht te luisteren, door te vragen zonder oordeel, regie kunnen en durven te geven aan de klant. Het zijn allemaal uitdagingen die de zorgverlener elke dag weer tegenkomt, zeker als zij handelingsverlegenheid voelt. 

Training Het verbindende Gesprek
Vervolgens mocht ik een training ontwikkelen voor verbetering van de verbinding en begrip in een gesprek tussen zorgverlener en klant, de zwangere of moeder met eventuele partner. De training heb ik voorbereid met input van het projectteam, de leergroep en een focusgroep. Op 29 juni kwamen we met veertien deelnemers vanuit de kraamzorg, GGD-JGZ en verloskundigen bij elkaar en hebben we een zeer interactieve en energieke middag getraind, samen met twee trainingsacteurs van de AVAG.

Evaluatie
Natuurlijk hebben we de training conform de onderwijskundige en actie-onderzoeksregels geëvalueerd. Een dikke 8,5 was de waardering van de deelnemers:
'Duidelijkheid, openheid, veilige omgeving, super mooi onderwerp waar zo veel over te leren is!'
'Professionele begeleiding door Andrea, goede acteurs'
'Concreet, praktisch, herkenbaaar, leerzaam waardoor ik weer wijzer naar huis ga.'
'Ik denk dat ik me veel bewuster ga zijn van mijn  houding in gesprekken.'
 
Als projectteam kunnen we hiermee verder... en wellicht een volgende subsidieronde inzetten om deze training nog verder te perfectioneren en te implementeren in de geboortezorg.
Met dank aan alle zorgverleners en de vrouwen die de geboortezorg hebben ervaren als klant, voor dit mooie werk!

 
 
Share our website