Blog

Het Waarom van de human-power in Nederland en Ghana

  • Andrea Drost -
  • 22/11/2016  |  Comments (0)

'Waarom doe je het?'
'Wat is de zin van je (vrijwilligers)werk?'
'Wat is de betekenis ervan voor jou?'
'Wat maakt dat je je betrokken voelt, ervoor gaat?'

Allemaal vragen die mij gesteld worden sinds ik voor de stichting TroTro werk als vrijwilliger. Niet dat ik niets te doen heb in mijn dagelijkse leven. Maar toen ik in 2011 voor het eerst in Ghana was om nou eens te kijken welke projecten TroTro daar al had helpen creeeren in de 25 jaar dat zij bestaat, raakte het land mij direct. In de auto met OD, de driver, voel ik direct het contact. Het contact met de mensen langs de straat:  'Akwaabe' (welcome) roepen ze ons toe terwijl wij hobbelend achterin de pickup truck door het land gaan. En 'heey sis you're welcome!' en dat met een hele grote brede lach op het gezicht. Nou dan ga je vanzelf teruglachen! Even sinaasappels kopen onderweg langs de straat. De swingende Ghanese muziek maakt dat ik niet stil kan staan.. Meteen gaan die mooie sterke vrouwen met me mee. Staan we daar gewoon al lachend heerlijk te dansen op straat. Heerlijk!
En dan de projecten van TroTro. Wij brengen met TroTro geld naar Ghana als zij een goed 'businessplan' hebben, als de vraag uit de gemeenschap aldaar komt. En daardoor staan er bijvoorbeeld een paar scholen in Hwidiem, mede gefinancierd door TroTro. En een palmolie-, en een oesterzwammenfabriek, beide geleid door Ghanese vrouwen. Maar ook de goed georganiseerde midwifery clinics van de vroedvrouwen Veronica en Augustina, ook weer twee Ghanese power-vrouwen. Respect, dat voel ik voor deze mensen. En Waarom doen ze het? Daar gaat deze blog over: Het Waarom. Ik zou zeggen: ga een kijkje nemen in deze projecten en je weet wat het is... Gedrevenheid, passie, innerlijke motivatie, betrouwbaarheid en hard willen werken maar wel met plezier!  Eigenlijk ook alle redenen voor mij om mijn werk te doen. Zoals Simon Sinek het noemt in zijn boek 'Start with Why': een mens kan meestal wel uitleggen Wat hij doet en Hoe hij iets doet, maar hij wordt pas geraakt door het Waarom. Het Waarom van je inzet, van je werk, van de keuzes die je maakt in jouw leven. Stel jezelf die vraag vooral: Waarom doe ik wat ik doe?

Mijn Waarom van mijn werk voor TroTro verwoord ik in een interview met Anne-Marie de Lint van Levensdoelen. Dit interview kun je HIER beluisteren. 
 

Reageer

Door op Verzenden te klikken gaat u akkoord met onze Privacyverklaring (AVG)