Hoe de praatstok helpt om verbinding te creëren.

  • Home
  • Blog
  • Hoe de praatstok helpt om verbinding te creëren.
  • 29/04/2019
  • Andrea Drost

Verhalen vertellen met de praatstok

De belangrijkste start van een nieuwe groep of team is om elkaar te leren kennen. Elkaar verhalen vertellen en naar elkaar luisteren kan daarbij helpen.

Storytelling
Een eeuwenoude traditie die we kennen van de indianen die met elkaar in een kring gingen vertellen. Ze hebben het dan bijvoorbeeld over dat wat ze weten, wat ze verwachten, waar ze tegenaan lopen, welke inzichten ze over een onderwerp hebben. Dat doen ze vaak met een 'talking stick', de praatstok. Het werkt zo: alleen degene die de praatstok in zijn handen houdt, mag vertellen, de anderen luisteren alleen maar, net zolang totdat de verteller klaar is. Dus geen interruptie met meningen of (andere) ideeën. Nee, alleen maar luisteren. En pas als de verteller helemaal klaar is met spreken, legt hij de stok neer en mag een ander de stok oppaken en gaan vertellen wat hij wil, denkt, vindt, overweegt, heeft meegemaakt.

Rust en ruimte
Deze manier van verhalen vertellen geeft rust en ruimte voor iedereen. Ook voor degenen die luisteren en al snel zijn reactie of oordeel klaar heeft. Hierdoor geeft het sneller inzicht in de drijfveren en motivaties van de ander. Maar het creëert ook rust om te luisteren en te voelen wat de (on)zekerheden van de ander zijn. Het geeft tijd om zelf en met elkaar een (nieuwe) mening te vormen. En vaak is deze mening dan minder scherp en met meer respect.

Training met de praatstok
Onlangs gaf ik nog een training waarin de deelnemers met alllerlei onrust, boosheid en meningen over anderen aan tafel zaten. Ze rolden bijna over elkaar heen om de aandacht te krijgen voor hun onrust, hun boosheid, hun verdriet en hun irritaties. Totdat...ik de praatstok op tafel leg en uitleg hoe het werkt. Precies zoals ik hierboven beschrijf. Het is even wennen maar gaandeweg trad er rust op en aandacht voor elkaar. De mensen leerden op deze manier om zelf oplossingen te vinden.  Luisteren en vragen naar het 'hoe, wie, wat, waar, wannneer' en het 'wat gaat jou helpen om'. Dergelijke open vragen helpen de ander om na te denken over wat er nu eigenlijk gebeurd is. Maar ook, welke rol je er zelf in speelt en wat je eigenlijk nodig hebt. Er trad meer verbinding op tussen deze mensen en het probleemoplossend vermogen kreeg in alle rust de ruimte. De moeilijke situaties die er waren geweest tussen mensen verzachtte en samen werden er oplossingen gevonden doordat de verteller met alle aspecten van zijn verhaal de tijd en de aandacht kreeg. Hij kon daardoor ook zijn eigen oplossingen en ideëen naar boven laten komen.

Verbinding en begrip
We kennen uiteindelijk wel allemaal onze eigen oplossingen. We vinden die vaak pas als we de tijd krijgen om ons verhaal te vertellen en de ander zonder oordeel en met tijd en aandacht luistert.
En wat blijkt? Er ontstaat een positieve verbnding tussen mensen. De praatstok, een wondermiddel...

Nieuwsgierig geworden naar een workshop 'Praten met de praatstok'?
Wil je ook eens met jouw team/groep een workshop met de praatstok ervaren?
Bel of email met DrostEffect en we maken een workshop op maat voor jou en jouw team/groep.

Comments (1)
y g

cool

Share our website