De honingbij, intrigerend!

  • 05/08/2022
  • Andrea Drost

De honingbij, een nieuwe familie
Een nieuwe woonplek, een nieuwe werkomgeving. Een mooie plek in de natuur, een hartewens. Maar ja, een voorwaarde voor de koop was wel dat ik er een bijenvolk bij overnam. Natuurlijk! Doen! Maar goed, geen idee wat dat zou betekenen. Ik wist er immers niks van. En het was Coronatijd, dus geen cursus beschikbaar. Dan dus een online cursus, en de praktijkbegeleiding had ik al gauw geregeld. 
Fascinerend! Bijen, een matriarchale samen-leving die met elkaar zorg dragen voor overleven, groeien, voor elkaar zorgen, bevruchten van al onze fruitbomen. Werken als 1 organisme. want het gehele volk is 1 organisme. Ik heb me verbaasd en verwonderd hoe een bijen-volk functioneert. De koningin die de eieren legt nadat ze bevrucht is door de darren. het herkennen van de eitjes en de larven en de jonge bijen. De onvoorstelbaar activiteit van de bijen om stuifmeel en nectar te verzamelen, het bewerken van de nectar tot honing in verzegelde raten. de samen-werking en afstemming is indrukwekkend. Daar kunnen we als mens nog heel wat van leren..  

Honing
En dan is het ineens tijd om de honingbakken te lichten, de raampjes te ontzegelen en de honing eruit te slingeren. Dat mag ik dan doen met mijn centrifuge. De honing opvangen en in potjes doen. Het vloeibare goud wordt het ook wel genoemd. Nou, het is ontzagwekkend hoeveel honing mijn bijen verzameld hebben. Het ene potje na het andere stroomde vol. En tussendoor even lekker de gemorste druppeltjes proeven, heerlijk! Een bijzondere hobby erbij, en ik raak er niet over uitverteld aan wie het maar wil horen. De schoolkiinderen van de Buitenschool waren een en al oor: filmpje. En de tantes en oma's in de familie zijn zo enthousiast geworden dat zij graag een bijdrage leveren met het perfect plakken van de etiketten. Zo wordt mijn hobby zelfs een community-gebeuren, net zoals de bijen zelf. 
Andrea, Netty en Loes aan het honing-werk

De bij..hardwerkend, volhardend, sterk, belangrijk, voorwaardescheppend, intens en eigenznnig. Ja, ontzag voor de natuur, dat is wat ik ervaar. En natuurlijk, dankbaar voor de potten honing die heerlijk smaakt en te koop is. Eet smakelijk! Met dank aan De Bij. 
 
.     
Share our website