Collage als middel

  • 09/12/2015
  • Andrea Drost

Nog niet zo lang geleden heb ik het mezelf gegund een opleiding te doen waarin ik mocht leren hoe ik mijn intuitie beter kan inzetten in mijn coachende werkzaamheden. Het was een mooi ontwikkelingspad. Ik heb zowel mijn sterke als mijn kwetsbare Ik weer 'fijn' onder ogen mogen zien....
Ook al bestaat mijn werk sinds jaar en dag uit begeleiding, counseling, advisering in zowel groepen als met individuen, blijkt toch maar weer dat een mens nooit is uitgeleerd. Ik heb gemerkt hoe mijn vaardigheden en mijn beroepshouding als coach nog weer verder konden groeien. Die ontwikkeling die ik in de opleidingsdagen heb doorgemaakt heb ik in mijn eindpresentatie uitgebeeld in de vorm van collages. En hoe bijzonder was het om te bemerken dat ook zonder woorden, mijn medecursisten en trainers zich verbonden met de thema's die in mijn collages te zien waren.

Ook zag ik vorige week tijdens een coachingsessie weer hoe een coachee met haar beelden, heel intuitief, dichterbij haar eigen inzichten kwam. Het is een ontwapenend proces.
Hoe bijzonder is het, zoals ik ooit in Canada heb geleerd en ervaren, om 'arts-informed' representaties te doen van persoonlijke ervaringen, gewoon omdat woorden nu eenmaal vaak tekort schieten. Juist om deze reden is het 'verwoorden' van diepste gedachten in collages zo bruikbaar in coaching.

Binnenkort zal ik daarom in de vorm van een workshop de mogelijkheid bieden aan wie dat maar wil om een ochtend te komen knippen en plakken. Daarbij zul je met toegenomen inzichten over jezelf, en trots over je eigengemaakt kunstwerk, weer naar huis terugkeren. Het zal een verrassende ochtend worden, dat kan ik je verzekeren. Dus wil je je eens laten verrassen met collages, laat het me weten!
Share our website